*
Dodane 2012-09-14 18.09 , komentarzy 13

Likwidacja Straży Miejskiej – Wasze opinie

Zdania na temat pomysłu, który dotyczy likwidacji w naszym mieście Straży Miejskiej są podzielone. Z inicjatywą wyszedł bydgoski odział Kongresu Nowej Prawicy.

Policja zastąpi Straż Miejską?

Autor: A. Wodzień

W od środy 12 września, kiedy przedstawiono pomysł na przeprowadzenie referendum trwa debata. Czy Straż Miejska spełnia swoje zadania? Pojawiają się też propozycje rozwiązań ze strony MM-kowiczów. Oto opinie lub ich fragmenty:

Jagrys: 2 dni temu od zgłoszenia do przyjazdu patrolu minęła 1 godzina i 10 minut. Ale za to, na chrapanie pana w czerwonej Fabii przez 8 godzin, to jest etat. Widać gdzie są priorytety. Zakupiono nowy fotoradar, a na interwencję nadal będziemy czekać. Maszynka do robienia kasy, dlatego wszystkie mandaty z tej instytucji każę kierować do sądu. Kara z najniższego pułapu, a przynajmniej punktów nie ma.

PAW: nareszcie coś z sensem, ale w Bydzi nie przejdzie, nic co racjonalne nie ma szans w tym mieście absurdu

Dziki: Mimo to warto próbować. Gdyby kasa z budżetu straży miejskiej poszła nawet jednorazowo na monitoring, to w porozumieniu z policją, na którą wojewoda raczej by przystał, można by utworzyć naprawdę bezpieczne miasto. W budżecie pojawiłyby się pieniądze na latarnie drogowe, kamery, na ogólne wyposażenie podnoszące bezpieczeństwo miasta, a policja mogłaby z tego wszystkiego korzystać. Czy tak trudno stworzyć tego rodzaju nowelizację. Niech się prawnik wypowie w tej sprawie!

Przecież tu chodzi o bezpieczeństwo. Dopiero faceta zabili tuż przy Starym Rynku. Wcześniej Irlandczyk, masa anonimowych topielców na bulwarze...

Bydgoszczanin:
A jeżeli wszystkie zadania, które wypełnia Straż Miejska, miałyby przejść na barki policji, to za chwilę KNP będzie żądać jej likwidacji, bo się nie będzie wyrabiać. Ciekawe, ile mandatów za złe parkowanie dostali członkowie KNP, że tak chcą usunięcia SM :)

Straż Miejska jest służbą, która dba o porządek w mieście, a policja dba o bezpieczeństwo — są to raczej dwie całkiem odmienne instytucje. Co ma zrobić strażnik miejski, uzbrojony w śmiechu warte sprzęty, wobec grupy np. naćpanych dresów lub karków? Logiczne, że do takich incydentów wzywa się policję, więc ten argument KNP odpada w przedbiegach.

S: Kongres Nowej Prawicy nie ma naprawdę zielonego pojęcia. Co do swojego stanowiska, też mają swoje wytyczne z góry tak samo jak policja czy straż miejska. Tak zawsze się zaczyna, jak chcą coś likwidować, że to z przyczyn zaniedbań obowiązków, a to z drugiej strony, iż są cięcia budżetowe. Po prostu śmiech na Sali. Jestem przeciw, ponieważ policja, nie oszukujmy się, nie da sobie rady i co dalej, będą musieli przywrócić niedawno zlikwidowaną jednostkę, którą uważam za potrzebną. A co do pieniędzy, to przeznaczą je do kieszeni, a nie na lepszą funkcjonalność policji. I tak mają lepsze pensje niż nasi strażnicy, a długi miasta zawsze będą miały, ponieważ jest to bezmyślność kierowaniem głowy miasta.

Autorx: dzwoniąc na 112 i informując, że jakiś "zdrowy, piękny, silny, uczciwy i mądry" postawił auto na chodniku i przejść nie można, słyszy się w słuchawce "Łączę ze Strażą Miejską". Podobnie w przypadku, gdy czuję zagrożenie mojego bezpieczeństwa podczas spaceru w parku i widzę pijących alkohol, dzwonię na 112 i słyszę "Łączę ze Strażą Miejską". Dlatego dziwna argumentacja KNP, że SM nie dba o nasze bezpieczeństwo.

Podobnie w przypadku fotoradarów - nie od tej strony należy podchodzić. Nie łamcie przepisów, to nie będziecie mieli zdjęć pamiątkowych z jazdy prędkością przekraczającą dozwolone prawem granice. Proste.

Jaris: Straż miejska to tylko maszynka do zarabiania kasy. Zupełnie w innym celu powstali. Możemy to zmienić, warto spróbować. Chętnie złożę swój podpis pod tą sprawą.

*Zachowana oryginalna pisownia
Organizatorzy zapowiadają, że w niedzielę poznamy stałe lokalizacje zbiórki podpisów i siatkę dyżurów na kolejny tydzień. Profil na Facebooku "Odholujmy bydgoską Straż Miejską" zgromadził już ponad 460 osób.

Zobacz też:

Babie Lato w Myślęcinku

StarForce 2012 w Bydgoszczy

Muszla Fest 2012 w Parku Witosa

Wystawa gadów i płazów
Dołącz do MMBydgoszcz.pl i napisz artykuł! Poinformuj nas, co się dzieje w mieście. Pochwal się swoimi zdjęciami, komentuj wpisy i załóż własnego bloga!
» dodaj artykuł
» dodaj zdjęcia
» dodaj wydarzenie
» dodaj wpis do bloga







X

Miejsce
w rankingu
Agata Wodzień

Wielbicielka słońca, kolorów i ludzi. Lubi wiedzieć i te informacje jak najszybciej przekazywać. Pasję przekuwa w zawód. Z dziennikarstwem związana od 13. roku życia. Absolwentka filologii polskiej, dziennikarstwa i kulturoznawstwa. Z tego ostatniego kierunku próbuje obecnie uzyskać drugi tytuł magistra. agata.wodzien@mediaregionalne.pl

Wyślij wiadomość Dodaj do znajomych

Komentarze

miłośnik Bydgoszczy Gość
~miłośnik Bydgoszczy
likwidacja straży miejskiej 2012-09-15 12.40

ludzie tak naprawde nikt nie dostaje mandatu za darmo ,tylko za popełnione wykroczenie, więc każdy sprawca jest sam sobie winny .A nie strażnik który musiał podjąć interwencję bo wpłyneło zgłoszenie .Zaden z policjantów nie przeprowadzi tak skutecznej interwencji w zakresie niewłasciwego parkowania czy blokowania ,ponieważ nie znają do końca przepisów co wynika z wykonywania innych zadań ustawowych .Chociaż też w tej materii posiadają uprawnienia. Wiem coś na ten temat bo nie raz prosiłem o podjęcie interwencji Ogólnie jestem przeciwny likwidacji

anty Gość
~anty
to nie dbanie o pożądek, tylko polowanie 2012-09-15 12.58

przykład:
ul Toruńska od skrzyżowania ze Sporną do Łęgnowa. Ograniczenie do 40 km/godz istniało PRZED remontem z powodu na dziury wielkości lejów po bombach. Nie ma tam żadnego domu, ani nawet przejścia dla pieszych, o szkole nie wspominając. Ulicę wyremontowano, a ograniczenie zostało. Ulubione miejsce drzemki Skody ze SM.
ul. Fordońska (parking przed dawnym Kablem) - pomiar jadących w kierunku Fordonu.Brak znaku informującego o pomiarze prędkości za pomocą urządzenia rejestrującego (!), Skoda zaparkowana "pod prąd". Można wymagać przestrzegania prawa samemu je łamiąc?

Biały Bór, Człuchów.......gdybyś sporo jeździł, to byś zobaczył, że urządzenia ustawiane są w miejscach absurdalnych i nastawione jest na bicie kasy, a nie zapewnienie bezpieczeństwa.

Darmozjady

maciej Gość
~maciej
a kto cudaku ustawił znak ograniczający predkosc 2012-09-15 23.39

SM czy ZDMiKP, pomysl troszke chyba ze jestesc prostaczkiem po lini Cudaka z muchą

gosc Gość
~gosc
a ja chcę likwidacji KNP 2012-09-15 23.41

gdzie moge złożyć podpis?

Umiś Gość
~Umiś
fotoradary 2012-09-28 21.51

obojetne czy to policjai straż trzyma fotoradar
sprawa jest prosta, gdyby fotoradary służyły do poprawy bezpieczenstwa to nikt nie chował by sie z nimi po krzakach tylko stał na widoku żeby jak najwiecej kierowców ich zobaczyło
i zdjeli noge z gazu.
Podobnie jest z nieoznakowanymi pojazdami.
Gdyby były oznakowane wszyscy zwalniali by z daleka i było by bezpieczniej, no ale nawet nasze "bezpieczenstwo" musi sie państwu opłacac:)

anty Gość
~anty
@maciej 2012-09-28 23.29

Cudaku zauważ, że SM korzysta w pełni i ochoczo z niedołężności ZDMiKP, które nie panuje nad znakami, a co dopiero nad planowaniem usprawnienia ruchu (patrz Sporna).
Pomyśl, albo lepiej pojeździj więcej niż do pracy i z powrotem. Wtedy może Ci się otworzą oczy.

olek Gość
~olek
oj Piotrek 2012-11-07 00.10

. Wreszcie bedzie można spokojnie wypić piwo na przystanku na Perłowej, wybić szybę we wiacie przystankowe, nasr.ć na środku chodnika i skopać tą sąsiadkę z 4 pietra, co nam zwracała uwagę ze na klatce schodowej się nie pluje.No i bezdomni beda wreszcie spokojnie spac na ostatnim pietrze na Spokojnej

maciej Gość
~maciej
anty-bo ci żyłka pęknie i nie doczekasz referendum 2012-11-07 00.14

a tak na poważnie widać po wpisie że jestes "specjalistą" od inżynierii ruchu.

maciej Gość
~maciej
anty i jeszcze jedno 2012-11-07 00.17

Popracuj nad ortografią albo zapytaj panią od polskiego czy dobrze napisałeś "pożądek"???

Analog Gość
~Analog
Partyjny populizm 2012-11-07 22.33

Jak czytam te wypociny i kosmicznie niemerytoryczne argumenty za likwidacją SM to tak się zastanawiam czy ci ludzie jak np. Pan "Anty" nie powinni codziennie dostawać mandat za głupotę od SM. Byłaby to taka forma abonamentu na służbę zdrowia dla nich. Można krytykować SM tak samo jak Policję i wiele innych instytucji za błędy głównie w zarządzaniu bo ktoś tych ludzi zadaniuje każdego dnia ale myśl, że instytucję istniejącą 22 lata można zlikwidować bez szkody dla ludzi szanujących prawo w Naszym mieście bo nie mówię tu o tych co chcą likwidacji dla swoich partykuralnych interesów jest absurdalna. Policja nie jest w stanie obsłużyć takiej ilości spraw jaką realizuje nawet kulejąca ale realizuje SM a myśl, żę miasto przekaże środki na Policję i to rozwiąże problemy świadczy o nieznajomości materii przez organizatorów. Już tak było w naszej historii miasta w ubiegłych latach, że 500.000tyś zł kilka lat miasto płaciło za dodatkowe patrole i co? Niestety nic absolutnie żadnych dodatkowych, zauważalnych z punktu widzenia bezpieczeństwa miasta pożytków bo np. na komisariacie dyżurny siedział za dodatkowe pieniądze a dzielnicowy za biurkiem podobnie. Pan Prezydent wie o tym doskonale i jest świadomy, że takie gadki o przekazaniu pieniędzy to czysty populizm. Tak przejadano środki podatników. Zachęcam naprawdę zainteresowanych problemem w skali makro do sprawozdania Ministerstwa Spraw Wewnętrznych (jest na ich stronie) z działalności SM w Polsce za rok 2011 i wtedy dopiero można otworzyć oczy ze zdumienia. Pozdrawiam trzeźwo myślących.

zwykły człowien na nieszczęście polak Gość
~zwykły człowien na nieszczęście polak
opinia 2013-04-09 16.16

Witam! ZLIKWIDOWAĆ!!!!!!!!!!!! Od porządku jest policja anie jakieś straże miejskie , zbieranina różnych psycholi i psychopatów sowicie opłacanych przez obywateli w sytuacji gdy nie ma pieniędzy dla policjantów. Jak widzę dupiastą i cycata strażniczkę miejską obwieszoną tym całym badziewiem "patrolującą " w towarzystwie strażnika który na pysku ma wypisaną nienawiść do wszystkich za to co musi robić to mam zamiar jak najszybciej wyjechać z tego kraju
To tyle

D.K. Gość
~D.K.
Nie likwidować 2013-05-19 17.12

Dotychczas widziałem działania a dziś miałem osobisty kontakt ze Strażą - zaparkowałem w miejscu niedozwolonym. Oceniam interwencję Straży pozytywnie, z uwagi na wysoką kulturę osobistą strażnika oraz profesjonalne postępowania. Zakończenie sprawy pouczeniem, przekonało mnie, że w Bydgoszczy nie działają na zysk (kasowanie mandatów), a mają świadomość swoich zadań. Efekt został osiągnięty - zapewniam, że będę uważniej sprawdzał znaki i na pewno nie zaparkuję w tym miejscu w pobliżu Rynku.
Stąd wyrażam opinię, że w Bydgoszczy Municypalni powinni być.

nikk Gość
~nikk
STRAZ MMIEJSKA TO STRATA PANSTWOWYCHPIENIEDZY 2013-09-07 10.40

Straz miejska to nygusy ktorych utrzymuje panstwo sa niepotrzebni a nadodatkek dochodzi do tego ze biora lapowki np zeby nie instalowac kamer na danym osiedlu i wogole rocznie wydajemy na nich miliony zlotych a jak sie patszy na ich prace to robia sobie spacery u mnie na osiedlu jest osoba ktora ma uklad ze straza miejsa dzwonia co chwile bez zadnego powodu a oni przyjezdzaja bo taka pani sobie zyczy

Dodaj swój komentarz: